czwartek, 06 grudnia 2012

Właśnie wczoraj zdegustowałam wina z winogron. Pierwszy raz robiłam wino i chciałam zrobić takie jak lubię- półwytrawne a nie słodkie. Bałam się ogromnie że wyjdzie ocet, ale hura udało się. Świetne, chociaż jeszcze młode winko, już klarowne z piękną barwą i dodatkowo pychotka. Wino o mocy około 12 procent.

wino

Składniki:

  • 5,5 kgwinogron
  • 1,5 kgcukru
  • 5,5 litrawody

Winogrona zebrać jak będą mocno dojrzałe, a najlepiej jak troszkę zważy je pierwszy mróz, są wtedy bardzo słodkie. Winogrona obrać i zmiażdżyć. Wodę zagotować z cukrem i po wystudzeniu dodać do winogron. Nie trzeba dodawać pożywki ponieważ winogrona same doskonale sobie poradzą. Balon ma być wypełniony w 3/4 objętości lub troszkę więcej. Należy postawić go w ciepłym pomieszczeniu. Po paru dniach powinno już dość mocno "pracować'.

Jak wino przestanie pracować (mniej więcej po 6 tygodniach, chociaż u mnie nastąpiło to tydzień wcześniej) wino należy zlać, używając rurki tak by było jak najmniej mętne. Końcówkę można przefiltrować dodatkowo przez np. filtr do kawy. Wino należy wlać do balona tak by było prawie pełne. Zatkać dalej korkiem z rurką i odstawić w chłodne pomieszczenie (tak około 10-15 stopni) i czekać aż wino wyklaruje się- książki podają że powinno to trwać około 3 miesięcy. Następnie zlać do butelek, zakorkować i ,... smacznego.



niedziela, 02 grudnia 2012

Bardzo prosty, szybki a co najważniejsze bardzo dobry pstrąg. Bardzo ważne w yborze pstraga jest to by był świeży. Najlepszą oznaką są oczy- nie mogą być mętne.

Pstrag

Składniki:

  • Pstrąg
  • Natka pietruszki
  • Masło
  • Sól

Pstrąga nasolić, do środka włożyć natkę pietruszki oraz troche masła.

Folię aluminiową naoliwić, Pstrągi zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.

 

Tagi: pstrag
14:21, tandem1975 , Obiad
Link Komentarze (1) »

Świetna, krucha, szybka do przygotowania, taka pizza ktrej nie jadam z żadnym sosem bo tylko psuje smak. Przepis oracowany przez Pawała przed którym chylę głowę. Odkąd mam ten przepis przestałam chodzić do pizzeri.

Pizzapizza

Składniki na jedna pizze:

  • 1 i 1/3 szklanki mądki (170 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki wody

Drożdże rpuścić w odzie i chwile poczekać żeby troszkę podrosły. Następnie dodać resztę składników i wyrobić. Nie należy się przejmować że ciasto nie jest mocno zwarte. Odstawić aby ciasto troszkę wyrosło

Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem i podpiec w pierniku nagrzanym na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni) przez 3 minuty. Następnie wyjąć posmarować sosem pomidorowym (ja używam sosu do spagetti bolonese z Lidla, a jeśli nie mam to sosem pomidorowym z lidla

 

14:14, tandem1975 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 listopada 2012

Przepis na roladę pochodzi z jednej z moich ulubonych stron z http://kulinarnespotkania.blogspot.com. Fajne połączenie miękkości biszkoptu z jabłkami.

Rolada jabłkowa

 Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 gcukru
  • 100 gmąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 słoiki musu jabłkowego (w sumie ok.600 gmusu)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (lub wg uznania)
  • 1 galaretka cytrynowa


Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą. Blaszkę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec około 10 minut do lekkiego zrumienienia. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Mus jabłkowy przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Wystudzony biszkopt rozwinąć, nasączyć roztworem z herbaty, cytryny oraz alkoholu, rozsmarować mus jabłkowy zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. 
Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.

Chociażnie przepadam za żeberkami, te akurat przypadły mi do gustu. Jest to porcja dla bardzo bardzo głodnych 6 osób. Niestety nie udało mi się zrobić zdjecia po upieczeniu, bo za szybko znikły.

Żeberka

  • 2 kg żeberek (paski)
  • mały przecier pomidorowy (pudliszki)
  • 2 łyżki stołowe ostrego ketchupu
  • 2 łyżki stołowe łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki stołowe miodu naturalnego
  • czosnek- przeciśnięty
  • 1 paczka przyprawy do żeberek na miodzie (KOTANYI)

Żeberka pokroić na kawałki, zrobić zalewę z podanych składników i zalać żeberka. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Dusić w naczynku żaroodpornym do miękkości.

 
11:17, tandem1975 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 listopada 2012

 

Sezon gruszkowy w pełni- w związku z tym rodzinny przepis na gruszki w occie, który otrzymałam kiedyś od cioci.

 

 

Gruszki w occie 

Składniki: 

•1 kg cukru
•1 litr wody
•0,5 szklanki octu
•2 goździki (wyjąć po ugotowaniu)
Obrać gruszki (koniecznie zostawić ogonki). Po obraniu włożyć do wody z octem lub sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Syrop zagotować, włożyć gruszki (około 2- 3 kg) i gotować do szklistości. Następnie włożyć do słoików i słoiki zagotować.
Tagi: gruszki
18:25, tandem1975 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »

Ostatnio stałam sie fanką dyni. Ten przepis to jedna z form przechowywania dyni. Świetnia do wszelkiego rodzaju mięs, wyśmienita również sama. Dodatkowo bardzo prosta do wykonania i wyśmienicie się przechowuje.

Dynia marynowana

 

Składniki
•dynia 1 szt.
•ocet 10% 1 szklanka
•cukier 2,5 szklanki
•woda 2 szklanki
•goździki 1 szczypta
 
Sposób przyrządzenia
Dynię obrać i pokroić na kawałki. Obierać należy dość grubo, ponieważ dynia tuz pod skórką jest twarda i nie nadaje się do marynowania. W międzyczasie zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Goździki po zagotowaniu wyjąć. Włożyć w syrop na 5 minut dynię, wyjmować, wkładać do słoi i zalewać wrzącą zalewą. Wszystko musi być gorące. Słoiki odwracać do góry dnem, żeby się zamknęły, pozostawić tak aż ostygną.
Tagi: dynia
18:24, tandem1975 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »

Świetny przepis na sos słodko- kwaśny. Doskonały do chińszczyzny.

Sos słodko- kwasny

 Składniki:

 
•3 kg pomidorów
•1 kg cebuli
•2 papryki czerwone
•1 puszka ananasów
•1 puszka kukurydzy
•½ łyżki chile
•2 łyżki musztardy
•1 łyżka papryki słodkiej mielonej
•1,5 szklanki cukru
•½ łyżki wegety
•1/2 łyżki curry
•½ łyżki pieprzu mielonego
•1 łyżka octu
•2 łyżki soli
•4 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
 
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać, posolić, gotować na wolnym ogniu  1 godzinę. Po 1 godzinie gotowania dodać pokrojony ananas, paprykę, oraz pozostałe składniki (oprócz mąki), gotować 30 minut. Na koniec rozrobić mąkę w syropie ananasa, dodać do sosu i zagotować. Gorące wkładamy do słoików i stawiamy do góry dnem (nie gotować).

Papryka, która zawsze sie udaje, świetnie się przechowuje i jest chrupka.

Papryka marynowana

 

Składniki
•papryka
•ziele angielskie
•pieprz ziarnisty
•czosnek
•gorczyca
•listek laurowy

Zalewa:
4 szklanki wody

1 szklanka octu 10 %
1 łyżka cukru i 1 łyżka soli
 
Paprykę umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych ,pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować około 3 minut (obgotowana papryka jest mniejsza i więcej wchodzi do słoiczka).
Następnie paprykę wylać na durszlak do osączenia. Układać w słoikach, dodając do   każdego  słoika ząbek czosnku, listek  laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Składniki zalewy zagotować. Gorącą wlewać do słoików, na wierzch łyżka oleju (niekoniecznie- ja nie dodaję i bez oleju jest wyśmienita).
Pasteryzować 20 minut.
Tagi: papryka
18:22, tandem1975 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »

W związku z tym że buraczki obrodziły mi w ogródku aż miło, postanowiłam powalczyć z buraczkami. Powalczyć dosłownie bo kuchnia po zakończeniu wyglądała troszkę jak mała rzeźnia.

Buraki

Z racji tego że bardzo lubimy buraczki zasmażane a niestety jest z nimi troszkę pracy, postanowiłam sobie uprościć i buraczki gotuję raz. Przechowuję w słoikach i kiedy najdzie mnie ochota na buraczki to tylko otwieram słoik, doprawiam i gotowe.

Sposób wykonannia:

Buraki należy gotować w skórce do miękkości. Po ugowaniu wystawiam je tylko na chwilę aby przestygły i od razu obieram (skórka rewelacyjnie schodzi). Buraczki należy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Włożyć do słoików i gotować około 20-25 minut. Słoiki odwracać do góry dnem aby się zamknęły.

W ten sposób buraki przechowują się rewelacyjnie - ja wypróbowałam że nawet do dwóch lat

Tagi: buraki
18:21, tandem1975 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2